Petiție pentru transparența distribuirii materialelor de protecție în cadrul pandemiei COVID – 19

12/04/2020Comunicate

Către: Domnul președinte Klaus Werner Iohannis,
Domnul prim-ministru Ludovic Orban,
Domnul ministru al Afacerilor Interne Ion Marcel Vela,
Domnul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat și
Domnul ministru al Sănătății Nelu Tătaru

România se apropie cu pași mari de o situație de criză în contextul pandemiei cu noul virus SARS-CoV-2. Considerăm că acum este momentul solidarității, competenței, alocării pe criterii clar definite și transparente a resurselor.

Țările care se confruntă cu noul coronavirus sunt suprasolicitate la nivelul sistemului de sănătate. În România situația este aceeași, existând informații multiple în spațiul public legate de insuficiența echipamentelor de protecție ale sistemului medical.

Societatea civilă este în alertă și se implică activ în combaterea pandemiei de COVID-19 printr-o multitudine de inițiative și demersuri, de la strângere de fonduri la achiziții și distribuire.

Pentru ca toate aceste eforturi, atât ale autorităților cât și ale societății civile să fie corelate eficient, este nevoie de transparență la nivel de necesități, respectiv de distribuire a echipamentelor.

Concret, solicităm în cazul celor 550.000 de măști Ffp2 (necesare medicilor care tratează pacienții COVID-19) ajunse în 03.04.2020 (200k) respectiv 09.04.2020 (350k) din China cu 2 transporturi speciale TAROM, următoarele:
– criteriile de distribuire să fie direct proporționale cu nevoile generate de gravitatea situației / județ și să fie făcute publice,
– cantitatea alocată fiecărui județ, unitățile sanitare destinatare și data de livrare/sosire la destinația finală să fie făcute publice pe toate canalele mass-media (date generale la nivel central, apoi date de repartizare locală la nivel județean),
– asociațiile semnatare să primească datele cerute la cele 2 puncte anterioare în răspunsul la această solicitare,
– transparență în alocările viitoare de echipamente de protecție.

O abordare similară considerăm a fi necesară în tot ceea ce înseamnă echipamente de protecție dar ne concentrăm pe aceste măști în cererea noastră deoarece am constatat lipsa lor acută din spitale corelată cu promovarea acestor doua transporturi.

Formulăm această solicitare în spiritul legiii 544/2001, unde sunt prevăzute următoarele:

art. 1 – accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.

art. 2, a) prin autoritate sau instituție publică se înțelege orice autoritate ori instituție publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, societate reglementată de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aflată sub autoritatea sau, după caz, în coordonarea ori în subordinea unei autorități publice centrale sau locale și la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acționar unic ori majoritar, precum și orice operator sau operator regional, astfel cum aceștia sunt definiți în Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, se supun prevederilor prezentei legi partidele politice, federațiile sportive și organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanțare din bani publici;

b) prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de formă sau de modul de exprimare a informației.

Fiind una dintre cele mai mari provocări prin care trece umanitatea la nivel mondial și fiind mai mult ca niciodată nevoie de solidaritate și un front comun, vă rugăm să tratați cu celeritate solicitarea grupurilor și asociațiilor semnatare.

Semnatari:

#REZIST GALAȚI
#REZISTENȚA
#Rezist Budapesta
Acțiunea Civică Galați
Asociația #activAG Pitești
Asociația ACREMIS
Asociația Aradul Civic
Asociația Platforma România 100
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
Brașovul Civic
Canada Save Roșia
Comunitatea Diaspora.Ro
Corupția Ucide
Cuza vrea dreptate Iași
Diaspora Franța solidară cu România
Diaspora Milano
Grupul Civic Madrid Ro
Inițiativa România
Inițiativa Timișoara
Mișcarea Civică Diaspora Austria
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
Oradea Civică
Prieteni pentru Galați
Procivic Baia Mare
Reset Iași
Rezist Constanța
Rezist Iași
Rădăuțiul Civic
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Umbrela Anticorupție Cluj
Voluntari în Europa
Vă Vedem din Iași


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/aradulcivic/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279