Scrisoare deschisă excelenței sale, domnul Ambasador Hans Klemm

29/11/2017Comunicate

Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București
Excelenței sale, domnul Ambasador Hans Klemm

Domnule Ambasador,

Pe 28 noiembrie 2017, Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, și Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, au adresat un mesaj Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii (https://goo.gl/q5QqGm), ca răspuns la poziția exprimată de Departamentul de Stat în legătură cu proiectul de modificare a legilor justiției, aflat în dezbatere în Parlamentul României.

Organizațiile neguvernamentale și grupurile civice semnatare atrag atenția că scrisoarea semnată de cei doi nu reprezintă poziția Parlamentului României, în ciuda afirmațiilor din scrisoare. Poporul român este deținătorul suveranității naționale, iar suveranitatea se exprimă prin organele sale reprezentative sau prin alte modalități (referendum). Cu toate acestea, plenul Parlamentului României nu a fost consultat și nici nu a existat un vot în legătură cu conținutul scrisorii. Scrisoarea este un demers personal al președinților celor două camere ale Parlamentului, prin care aceștia își exprimă opinia critică în legătură cu lupta anticorupție din România, încălcând în același timp art. 2 alin. 2 din Constituția României care prevede că „Niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.

Reamintim că domnul Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, este condamnat penal la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (în legătură cu fapte de fraudă electorală) și este inculpat în alte două dosare de corupție pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, respectiv constituire de grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul. De asemenea, domnul Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, este inculpat într-un dosar de corupție pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Considerăm că, prin scrisoarea amintită, cei doi politicieni au folosit instituția Parlamentului pentru a-și exprima propriile opinii și interese, fără a consulta plenul Parlamentului și fără a ține seama de interesele și dorința noastră de a trăi într-o țară democratică în care legea este egală pentru toți. Românii au demonstrat pe tot parcursul anului 2017 că își doresc o țară democratică în care justiția să fie independentă și liberă să lupte împotriva corupției. Anul acesta, în februarie, 600.000 de oameni au ieșit spontan în stradă pentru a apăra principiile statului de drept, într-o mișcare civică fără precedent de la Revoluția din 1989. Iar protestele de apărare a justiției și de respingere a modificărilor propuse de coaliția de guvernare au cea mai largă susținere atât în rândul societății civile, cât și al magistraților (peste 65% dintre magistrații români au semnat un memorandum împotriva modificărilor), partidelor de opoziție și unor mari confederații sindicale. Aceste voci puternice nu sunt reprezentate de poziția domnilor Dragnea și Tăriceanu.

Subliniem că România este un membru loial al NATO și un partener de încredere al SUA, iar problemele și interesele penale ale unor lideri politici, cu tendințe autoritariste, nu au cum să fie tolerate într-un club select al libertății, statului de drept și democrației, așa cum sunt NATO sau Uniunea Europeană. În acest sens, vă mulțumim pentru poziția clar exprimată în sprijinul luptei anticorupție și statului de drept.

Noi, ca cetățeni onești ai României, vă rugăm să luați act de și să transmiteți Departamentului de Stat al SUA poziția noastră, exprimată prin această scrisoare. Mesajul celor doi politicieni nu reprezintă poziția Parlamentului României sau a poporului român, ci exprimă exclusiv interese personale ale câtorva politicieni trimiși în judecată pentru corupție, deci direct interesați să modifice legile justiției după propriile nevoi.

Semnatari:
Aradul Civic (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
#ActivAG
Acțiunea Civică Galați (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Alba Iulia #rezistă
Asociația Civică ProFest
Asociația culturală Noul Horizont din Valencia
CIVICA Iași (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Civism Mureș
Corupția Ucide
#Cuzavreadreptate
Dăruiește Viață
Diaspora Franța
Evoluție în Instituție (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Grupul Civic Pro Democrație Londra
Grupul Civic #insist
Grupul Evident – Deva
Inițiativa Craiova (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Inițiativa România (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Inițiativa Timișoara (federație a 10 ONG-uri – membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Institutul Pentru Politici Publice (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Oradea Civică (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Pro Civic Baia Mare
Rădăuțiul Civic (grup de inițiativă membru al rețelei de grupuri civice Contract România)
#Rezist Alba-Iulia
#Rezist Birmingham WMW
#Rezist Bruxelles
#Rezist Constanța
#Rezist Lyon
#Rezist Milano (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
#Rezist München
#Rezist Zurich (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
Rezistăm și la Paris
#REZISTENȚA
Rezistența din Valencia
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a rețelei de grupuri civice Contract România)
Timișoara Civică
Tulcea #rezistă
Umbrela Anticorupție Cluj
Valea Jiului Society (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)
VedemJust (membră a rețelei naționale de grupuri civice Contract România)


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/aradulcivic/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373