Ministrul Justiției rescrie MCV și pune în pericol lupta anticorupție

23/08/2017Comunicate

Aradul Civic, CIVICA (Iași), Evoluție în Instituție (#Insist), Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara (federație a 10 ONG-uri din Timișoara), Institutul pentru Politici Publice și Oradea Civică (membre ale rețelei civice naționale Contract România) și grupurile civice Corupția Ucide, Geeks for Democracy și #REZISTENȚA
Ministrul Justiției rescrie MCV și pune în pericol lupta anticorupție
Astăzi, 23 august, Ministrul Justiției Tudorel Toader a preluat o mai veche propunere a Președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, (care, sa nu uităm, este trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului), de modificare a procedurii de numire și revocare a Procurorului General al României, a procurorului şef al DNA şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General și DNA. Proiectul domnilor Toader și Tăriceanu prevede eliminarea Președintelui României din această procedură, urmând ca numirea în funcțiile de conducere a procurorilor să se facă de către Secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției.
Organizațiile semnatare constată că acest proiect de lege contravine angajamentelor luate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană prin Tratatul de aderare și documentele de acompaniere, România riscând atât menținerea pe termen nedefinit a Mecanismului de cooperare și verificare, cât și aderarea la Spațiul Schengen, condiționată de unele state membre de îndeplinirea ireversibilă a obiectivelor din MCV. Mai mult, România riscă compromiterea luptei împotriva corupției, deja slăbită prin decizii politice ale actualei majorități parlamentare și Guvernului, cât și prin decizii controversate ale Curții Constituționale.
Atragem atenția opiniei publice că, odată cu eventuala adoptare a acestei modificări legislative, prevederile privind revocarea Procurorului General și Procurorului șef DNA vor produce efecte în sensul că ministrul Justiției poate propune revocarea acestora, iar CSM poate decide, fără ca Președintele României să mai poată interveni. De asemenea, această inițiativă legislativă intră în contradicție directă cu angajamentele statului român în cadrul Uniunii Europene și cu decizia Comisiei Europene privind instituirea și prevederile Mecanismului de cooperare și verificare.
Amintim că, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, a fost instituit, în parteneriat cu statul român, un Mecanism de cooperare şi verificare (MCV) care prevede 4 obiective (benchmark-uri), detaliate printr-o serie de măsuri specifice menite a ajuta statul român să implementeze o reforma sustenabilă la nivelul CSM, ICCJ, dar și la nivelul întregului sistem judiciar, să creeze un sistem legislativ și instituțional disuasiv privind incompatibilitățile și conflictele de interese, precum și să asigure continuitatea și ireversibilitatea luptei împotriva corupției.
Obiectivul 3 din cadrul Mecanismului de cooperare și verificare prevede “continuarea realizării unor anchete profesionale şiimparţiale în cazul sesizărilor de corupţie la nivel înalt” pe “baza progreselor înregistrate până în prezent”. Acest obiectiv este detaliat de o serie de măsuri specifice, dintre care una privește “Asigurarea stabilităţii juridice şiinstituţionale a cadrului anticorupţie, în special prin menţinerea procedurii actuale de numire şi revocarea Procurorului General al României, a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General”.
De asemenea, MCV cere explicit o procedură transparentă de selecție și numire a procurorilor în timp ce hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii se iau prin vot secret, conform prevederilor Constituționale de la art. 133 alin. (5), astfel că procedura de decizie propusă de Ministrul Justiției nu este compatibilă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării la Uniunea Europeană.
Nu în ultimul rând, din punct de vedere al oportunității și interesului public, implicarea mai multor decidenți în numirea procurorilor cu funcții de conducere asigură un echilibru mai bun și o transparență mai mare acestei proceduri, precum și înlăturarea suspiciunilor că numirea acestora se face în interes partinic.
În acest sens, organizațiile semnatare solicită ministrului Justiției renunțarea imediată la această propunere care pune în pericol stabilitatea și continuitatea luptei anticorupție, încalcă angajamentele europene ale României asumate prin MCV, pune în pericol relația cu Comisia Europeană și riscă aderarea României la Spațiul Schengen.
Semnatari:
Aradul Civic (membră a rețelei civice naționale Contract România)
CIVICA Iași (membră a rețelei civice naționale Contract România)
Evoluție În Instituție (#Insist) (membră a rețelei civice naționale Contract România)
Inițiativa Craiova (membră a rețelei civice naționale Contract România)
Inițiativa România (membră a rețelei civice naționale Contract România)
Initiativa Timisoara (federație a 10 ONG-uri din Timișoara, membră a rețelei civice naționale Contract România)
Institutul pentru Politici Publice (membră a rețelei civice naționale Contract România)
@Oradea Civică (membră a rețelei civice naționale Contract România)
Corupția ucide
Geeks for Democracy
#REZISTENȚA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/aradulcivic/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373